İnfodemi mi?

Covid-19 hayatımıza girdiğinden bu yana pandemi kadar yaygın olmasa da İnfodemi kelimesini de sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.  Konu ile ilgilenen kişiler, DSÖ genel müdürü Dr. Tedros’un “Biz sadece epidemi ile savaşmıyoruz; biz infodemi ile de savaşıyoruz” sözü ile karşılaşmış olmalılar. Bu konuşma Salgın pandemi olarak anılmaya başlamadan önce verilmiştir. Tedros’un 2020 Münih Güvenlik Konferansı’nda verdiği konuşmasının devamında şunları söylemiştir:

“Ama biz sadece bir salgınla savaşmıyoruz. Bir bilgi salgınıyla mücadele ediyoruz. Sahte haberler bu virüsten daha hızlı ve daha kolay yayılıyor ve bir o kadar da tehlikeli. Bu nedenle, söylentilerin ve yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için Facebook, Google, Pinterest, Tencent, Twitter, Tick-Tock, YouTube ve diğerleri gibi arama ve medya şirketleriyle de çalışıyoruz. Tüm hükümetleri, şirketleri ve haber kuruluşlarını, histeri alevlerini körüklemeden uygun alarm seviyesini vermek için bizimle birlikte çalışmaya çağırıyoruz.”

Konuşmanın devamından da anlaşılacağı üzere yaşanılan sıkıntıların sosyal medya platformlarından yayılan yanlış bilgilerin yarattığı sağlık politikalarına karşı gelişen tutumdan kaynaklandığı açıklanmaktadır. Öte yandan  konuyla ilgili yapılan konferanslar, bazı internet kaynakları infodemiyi bilgi ve yanlış bilgi salgını olarak değerlendirmektedir. Yani infodemi kelimesi doğru bilginin de aşırılığını yansıtan bir kelime olarak görülmektedir. 

Bu konuyu meslektaşlar ile tartışmaya açmakta yarar olacaktır. Son yarım yüz yılda teknolojnin gelişmesiyle bilgi miktarı oldukça arttı. Ancak probleme neden olan bilgi miktarının artması mıdır? Bilgi miktarı arttı evet ama onu analiz edip kullanıma hazır hale getiren teknolojiler de gelişmedi mi? Öyle görünüyor ki sorun doğru bilginin artması değil herkesin bilgi üretebilir hale gelmesidir. 

Kaynak

1) Tedros Adhanom Ghebreyesus’un Konuşması, An Update on the Coronavirus

https://securityconference.org/en/medialibrary/asset/an-update-on-the-coronavirus-20200215-1600/

Okuma Listesi ve Destekleyici Videolar

•        Gölbaşı SD, Metintaş S. COVID-19 Pandemisi ve İnfodemi. ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi. 2020;5(COVID-19 Özel Sayısı)

•        The COVID-19 infodemic

•        3rd Virtual Global WHO Infodemic Management Conference

•        1st WHO Infodemic Manager training

•        Infodemic: Coronavirus and the fake news pandemic

Yazar: İlknur Erkin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir